fredag 25 december 2009

Årets julklappskombination 2009..

...stod mina föräldrar för. Först en trisslott och sedan en blodtrycksmätare.

Hur tänkte de då??
Ha en fortsatt god julhelg.

tisdag 15 december 2009

Julen står för dörren...

.. har varit på luciafest hos landshövdingen. Jaa det var inte bara jag utan samtlig personal var inbjuden till Residenset. Under samkvämet delades även utmärkelsen för "Nit och Redlighet" ut (NOR). Det får man om man jobbat 30 år inom staten. Själv har jag några år kvar och det är tom så att jag inte kommer att uppnå 30 innan jag går i pension. Inte ens om jag jobbar efter 65... men vad är väl en bal på slottet....
En mångårig tradition är att musikeleverna från estetlinjen på Kapellsberg lussar för oss.

Har fått en julgåva av Ungdomskören, kunde inte bärga mig, utan måste öppna paketet som var stort och väldigt lätt. Bara det gjorde ju att man undrade vad som fanns inuti. Den mest fantastiska skapelse kom fram. En ljuskrona av stearin. Ojj, så vacker att se på, undrar om man vågar sätta tändstickan till, överhuvudtaget. Den får nog stå otänd ännu ett tag.
TACK till kören. Vi ses och höres.

söndag 6 december 2009

...mera sångglädje samt lite julfrid

Norakören tillsammans med Noraflickorna gjorde ett bejublat framträdande i Nora kyrka på söndagskvällen. Om man nu får säga det själv... Det gick så bra, lät fantastiskt och vi var ju alldeles fenomenalt vackra allihopa.
Kyrkan var smyckad med julblomster som arrangerats av floristutbildningen på Nordvik. Erik Nordlander lyfte taket på kyrkan, med sitt ljus, som du ser på bilden.
Ja det var en dag och kväll som man kan minnas med (sång)glädje.
å vem vet... det kanske blir nåt mer en annan gång.

söndag 22 november 2009

Dansant week-end

... denna veckoända börjar redan på torsdagkväll, då maken och jag var på Norrdans premiär.
2 kortare verk före paus och ett längre efter. Tyvärr lite mycket "blandade småhopp" och plicketiplock-musik. Inte nåt av deras bästa.
Nåväl, vi fortsatte med gott mod på fredagen med en resa till hufvudstaden. Musikalen Cats skulle avnjutas på anrika Cirkus på lördagskvällen. Har man nu rest så långt kan man ju inte bara ligga på hotellrummet utan då ska man gör än det ena eller andra. jodå, vi hade bestämt att besöka Sveriges (till ytan)största inomhusjulmarknad, på Steninge slott, Sigtuna. Lite besviken dock, eftersom det mesta var antingen krimskrams eller direkt från Sia-butikernas sortiment.
Man undrar ju om sörlänningen verkligen är så här lättköpt.
Jaa.
Besöket blev därför kort så vi tog en tur till närliggande Sigtuna, den lilla staden som kanske är mest känd från Elsa Beskows sagor om tant Grön, tant Brun och tant Gredelin samt farbror Blå. Jag kan intyga att det är en gullig småstad och då menar jag inte liten till ytan, utan något för småväxta. Gick man på gågatan kunde man se in på andra våningen i en del av den ursprungliga bebyggelsen.
Klockan sjutton skulle vi vara på Cirkus för maken hade minsann beställt teaterbuffé. Lax med pepparrotsgrädde som förrätt samt oxfilé tournedos med potatisgratäng till varmrätt. oj va gott. Sedan in på parkett och dags för show. Jättebra, har du chans att se den innan julavslut så gör det. Suveräna sångare men framför allt dansare. Det här är ju mest en dansmusikal. Jag kan tänka mig att den var märkvärdig när den kom 1981. Då var ju musikal på detta sätt nåt som man rynkade på näsan åt. och dessutom handlar det om - katter. Min favorit här var sångaren Fred Johansson bas/baryton samt Rennie Mirro, en riktig musikalartist. Svanökören gjorde faktiskt några nummer från Cats vid 40årsjubileumet 1983, så visst satt jag och nynnade med i några melodier. fast man måste ju tänka på sina bänkgrannar, även om de inte fattade "halvsju" om vad som hände. Den enda låten som är känd härifrån är Memories, den som Elaine Page sjöng.
Vi är helnöjda med upplevelsen och har under söndagen kört hemåt i lugnt mak, ända till fikapausen i Söderhamn, på TeWes kondis. Ett sånt där "riktigt" kondis/brödbutik som fanns förut.... har du möjlighet så besök gärna, det ligger i centrum, vid biblioteket.

onsdag 18 november 2009

Klart å betalt...

... nu är värmepumpen på plats och den gamla pannan står ute på gården. Allt har gått bra och vad jag kan se så är det enda som hänt att det blivit lite smutsigt på golven. Men det är sånt man får ta när det har varit öppet hus under större delen av dagen. Vi har så varmt och mysigt i huset och hett vatten i kranen.
Storleken på själva "pumpen" är som ett tjockare sortens kylskåp med lite kopparrör och annat jox på sidan. En digital display på framsidan talar om precis vad den håller på med. Värmer vatten, avvaktar temperatur.......
Nu ska det bli spännande att se förbrukning på kommande elräkningar.
Lite justeringar blir det nog, hoppas maken iallafall (!) Nu studeras manualer noggrant om hur olika kurvor och prognoser kan se ut. Man kanske kan trixa lite grann.

torsdag 29 oktober 2009

Dunder och brak

Precis nu är grabbarna från Ånge klara. Dags att åka hem.
?
Vi har haft besök av bergsborrare idag.
Under eftermiddagen har de borrat 144 meter ned i hälleberget. Fick kontakt med vatten på 20 samt 90 meters djup. Men det var ju inte det som gällde idag.... Som du ser på bilderna rök det rätt rejält i början. En av grabbarna som var här sa att grannar trodde nog att det brann, för det rök som attan. Tydligen måste de köra ned en rörlängd innan de kunde fylla på med vatten för kylning. Och just detta moment gjorde att bilarna på stora vägen utanför fick lite problem, rena Lützen-dimman spred sig.
Tidigare i veckan har det handlat om rivning och nu väntar "bara" montering och installation av pannan inne. Den gamla ved/oljepannan ska ut och ny bergvärmepump ska in.
Ut betyder genom 2, nej 3 dörrar. Grabbarna har mätt och sagt att det ska gå bra. Jag kommer nog att vara på jobbet den dan.... vill inte veta. Ska bara se till att det är så lite saker i vägen som möjligt.

söndag 18 oktober 2009

Grovjobb

Vi har i helgen förberett för kommande veckas händelse, bergvärmepumpsinstallation. Ja, vi och vi, maken och faktiskt sönerna. Jag har skött markservice och hejjat på i största allmänhet. Den gamla oljetanken måste väck och den utanpåliggande skorstenen skulle ned, allt för att få in kulvert med rör från borrhålet. Lördag gick till tankförflyttning med traktor och hela söndagen gick åt till att knacka ned den murade skorstenen. Välmurad, sotig och full i halvdöa flugor. Jag smög mig tacksamt undan i "kokvrån". Baka och koka. Lite återstår på skorstensbasen men där konstaterades att det behövdes artificiell kraft i form av en "cobra" en eldriven jättehammare.
Jo, mitt i alltihop på söndag kom grannens hästar lösa, en utanför och tre innanför stängslet.
De blir som tokiga, bara kutar helt hysteriskt, som tur va hann ekipaget ångra sig och vända tillbaka innan det bar iväg ut på stora vägen annars vet vi inte hur det hade gått. Som du förstår är hästar ingen favorit jag förstår inte grejen helt enkelt. Stora, stirriga, åbäkiga och kräver en massa skötsel. Näe.

torsdag 15 oktober 2009

Skoda Octavia RS TDI CR DPF 170 hk


så heter min nya bil som jag kan hämta om ca två veckor. Den står just nu hos bilhandlaren i Övik och kromar sig i fönstret. Martin på Skoda hade öppet hus på torsdagskvällen och då provkörde maken och jag både hans nya Yeti åsså min nya, ja inte just precis den utan en liknande bil i samma format. Himla kul men pirrigt att ge sig ut i trafiken med en lånad bil.

Hur som helst blev det så en 170 hästars diesel med 6-växlad automatlåda. Mycket pengar blir det, om banken nu säger ja vill säga. Det har jag inte hunnit kolla än men det ska väl vara själva den om man inte ska få låna pengar. Jag som är så ordentlig.....

lördag 10 oktober 2009

Noraflickorna sjunger in julen

fick ett telefonsamtal för några veckor sedan... min gamla pianofröken ringde och undrade om jag ville sjunga in julen i Nora iår.
Va??
-Jo det är så att Norakören ska ha en julkonsert den 6 december och vi tänkte att det vore roligt om du kunde vara med också. Ja, alltså inte själv utan tillsammans med "Noraflickorna"
-Va, har du fått tag på alla där?
-Jae, nästan alla.
-Okej, jag kommer, när ska vi öva?
-Vi träffas 10 oktober och övar sedan träffas vi väl samma dag som konserten.
-!?
-Det borde inte vara något problem, tror jag.

Sagt och gjort, vi har träffats under dagen och övat julsånger. Vi var 13 st, nästan alla, någon enstaka saknades men hon hade jobb i Stockholm och kom inte ifrån ;-).
Vi konstaterade att dessa sånger hade vi inte sjungit sedan 1980 när vi hade vårt sista luciatåg. Märkligt nog så funkade muskelminnet bättre än någon av oss kunnat tro. Vi har nu 7 sånger sjäva plus 2 extra som vi ska göra tillsammans med kören.
Helt makalöst.
Sjungandet avbröts av traditionsenlig sirapslimpa med ost och prickig korv samt kall nyponsoppa.
Noraflickorna var en utbrytar-sånggrupp med unga tjejer ur kyrkokören i Nora församling under 70-talet. Jag och 2 kompisar fick hänga med när de som var äldst började att flytta. Jag började på hösten 1978 tror jag och fick vara med ca 5 år. Himla roligt hade vi, sjöng på allt ifrån skördefester, luciatåg till aktiviteter på badhuset i Kramfors, juldoppet i Ådalshallen. Vi har också spelat in en skiva, EP samt gjort en resa till Italien.
Allt detta och mycket mer kom upp till ytan under dagens övning. Åssa den krassa verkligheten att vi alla blivit så mycket äldre och inte hade så ljuva röster som förut. Snacka om humor när vi har satt oss i stämmorna och nästan samtidigt börjar att fumla fram läsglasögonen, gapflabb och totalt skrattkaos. Innan vi ens börjat.
Välkommen till Nora kyrka söndag 6 december kl 18.

måndag 21 september 2009

Vilken week-end

Fick i början av förra veckan ett infall att åka och titta på en ny-cirkus-föreställning av Cirque du Soleil. En föreställning kallad Saltimbanco. På Globen. Helt fantastiskt, vilka akrobater, alla i publiken ömsom skrattade eller drog efter andan. Jag kommer att åka nästa gång igen.
Eftersom vi ändå var på utflykt kunde vi ta tillfället i akt och besöka ekoparken kring Haga slott. Du vet dit där Victoria och Daniel ska flytta efter bröllopet. Lördagen slog nog värmerekord i Stockholmstrakten, rena rama sommarvärmen. Vi gick runt i parken och tittade in i Ekotemplet och Koppartälten. Parken är av engelsk typ med en mycket stor gräsyta i mitten. Vackert och helt förståeligt ett stort utflyktsmål för många stockholmare, helst med barn. Måste vara kul att få springa i grönt gräs hur långt som helst. Sånt där som en annan tar för givet, vaddå gräsmatta...
När vi nu ändå var i trakten hälsade vi också på "sonahustrun" som studerar juridik i Uppsala.
Efter kort sightseeing så blev det fika på mysiga Kafferummet Storken på stora Torget.

lördag 12 september 2009

Hallååååå...

.. finns det någon där???

jodå, jag är här men det har varit långt ifrån bloggläge.
Mycket har hänt, faktiskt.
4 F
FLYTTA:
har bytt rum på jobbet och t.o.m. hus, vilket gjorde att mer eller mindre två veckor gick till att städa, sortera, slänga, flytta grejjor, ställa iordning på nya stället, boa in sig. Åssa det vanliga när man flyttar, så funkar inte telefon, dator, m.m. samtidigt som man ska sköta jobbet som om inget hänt ! Håhåjaja.
FÖRKYLD:
mitt i alltihop, en förkylning, jag tror inte det var flunsan, även om jag hört ett nytt namn, "baconfeber" 37.2 har varit mitt värsta... men en rejält elak hosta har jag haft, vasst så in i bomben å långdragen.
FÖDELSEDAG:
avklarad, förenklad med kaffe och äppelkaka, inga presenter , bad jag uttryckligen om men bla svärfar kunde ju inte hålla sig utan kom med presentkort samt vit tvåstänglad orkidee. Vacker.
FUGLESANG:
eftersom jag varit krasslig så har det varit knepigt att sova några nätter så ibland har jag stått och tittat på Fuglesangs resa över stjärnhimlen. Jaa... jag har inte sett honom men rymdstationen ISS finns där som en klart lysande stjärna. Häftigt.

söndag 23 augusti 2009

Ungdomskören börjar om

Nu kör vi igen...
Ungdomskören har börjat en ny sä-sång. 09/10.
Första samlingen på Bystugan i Övered. Vi var dryga 20-talet sångsugna. Roligt. Annagreta och jag har fnulat lite på ny repertoar inför våren och vi gick ut hårt med 3 nya sånger. Jag drog det korta strået och fick den "svåra" biten BoKaspers Undantag. Underfundigt arrangemang med nya rytmer, inte helt enkelt men kan bli jättebra. Kören är som tur är träningsvillig.
Nästa övning blir 6 september.

lördag 15 augusti 2009

Kärt återseende


Gjorde en sväng på Erikshjälpen i Härnösand på torsdagen.
En cykel stod lutad mot väggen som välkomsthälsning. Så gör man som man brukar slänger ett kort ögonkast, ja det där såg ju trevligt ut.
Men vad i hela......
Det är ju MIN cykel.
Vad gör den här ?
Jag måste ha fått den nån gång i 10-årsåldern, min första riktiga cykel. En liten Crescent. Pappa hade målat om och satt dit ett rejält stödben. Med den har jag vunnit pris på en tävling för vett i trafiken, fick representera skolan, liten jänta från landet i Högakusten ska ta sig runt på gatorna i storstan Härnösand. Hade ju ingen aning om nåt.. kommer ihåg att det stod några människor vid en bil, och där skulle man ovetandes testas om man skulle cykla förbi eller kliva av cykeln och leda den, en av damerna hade papiljotter i håret, konstigt tyckte jag då. Jag cyklade runt dem. Märkligt vad man kommer ihåg.
Förmodligen har syrrans barn fått cykel på senare år och sedan har den på något sätt irrat sig till Erikshjälpen.
Ibland är världen liten.

tisdag 11 augusti 2009

Sommarturné

Ibland så händer det, du vet, ketchupeffekten... allt på en gång. Första veckan efter semestern fick ett avbrott för besök på stora Nolia i Umeå. Vi skulle titta på uppvärmningsmöjligheter. Vi tittade på vedpannor, pelletspannor, flisanläggningar för industribyggnader, kaminer och mycket mer.
När vi kom hem på kvällningen bestämde vi oss för att borra för bergvärme ! Det blir nog samma pengar och minst jobb, för oss.
Lördag och söndag bestod av, för min del, skjutsning av arbetande make till och från endagarsfesten Broöppning i Härnösand.
Lördagkväll var det så dags att kolla in sommarens begivenhet: Tomas Ledin på turne.
Bildbeviset ser du här, det var väl allt ur ett visuellt hänseende men ljudmässigt var det ett helt annat läge, väldigt bra arrangerad musik och ett mycket samspelt band. Vi vet ju varför det lät så bra, tom utan proppar, vår kompis hudikhenke styrde ljudet. Tack för biljetterna Henke. Superb ljudbild.
som på skiva......

söndag 26 juli 2009

Min nya kompis Lukas, 4

Har fått en ny kompis idag, Lukas.
Jag känner hans faster mest, Marie, en ungdomskamrat till mig. Hon och hennes sambo bor i Stockholm men kommer upp hit så ofta de kan. Eftermiddagen idag har vi varit på "deras" holme.
Vi blev ståndsmässigt hämtade från Storsjöbadet av skeppare Mr Salter samt unge jungmannen Lukas för en trevlig färd över Storsjöns böljor.
På holmen fanns även Lukas storasyster Elina 7, jämte deras far Bengt som knåpade på en ny köksinredning till sommarhuset. Efter fika och lite trixande av och med faster Marie, kom öns gummibåt i böljan. Lukas fick med tanke på sin ringa ålder inte göra så stora utsvävningar men kunde snabbt konstatera att storasyster Elina hade lite besvär med riktningen, hon gillar tydligen att åka karusell... vart ska hon ta vägen ??
Trots lite molnigt väder var det hyfsat varmt för grillning och vi avslutade kvällen med bärpaj med vaniljsås vid strandkanten. Mysigt. Lukas och Elina fiskade upp både mörtar och aborrar, Lukas flest tror jag.

söndag 19 juli 2009

Resedagboken -hemresa dag 4

Äntligen, det bästa, vi ska åka hem.
Hur roligt det ändock är att vara borta, se nya saker, bo på hotell, gå ifrån bordet utan att behöva bekymra sig om disken, så är det inget som slår hemma. Min säng, mina grejjer som jag vet var de är, bekanta saker helt enkelt.
Nåväl det var inte bara resa denna dag, vi gjorde en liten avstickare för att se en utställning av Yrjö Edelman. Han som målar inslaget papper.
Helt fantasiskt, man måste nästan gå fram och peta på tavlan för att fatta att det är platt.
Jag hade väl tänkt att om det skulle yppa sig kunde man kanske köpa en litografi för några hundra eller nåt. jodåsåatt.. värsta originalmålningen som gick att köpa här på utställningen kostade 360 000 kr. En litografi (avtryck av original) kostade FRÅN 2700 kr.
Visst kan man placera pengar i konst men det var lite häftigt för mig. Bara en affisch kostade 495 kr.
Nej jag får vänta.
Uställningen fanns på Steninge slott i Sigtuna, känt från 1600-talet då Nicholaus Tessin ritade detta lustslott. Till slottet uppfördes en stenladugård 1873 och numera rymmer den utställningslokaler, glashytta, café och sk kulturcenter där man kan köpa glas, porslin mm (outlet) och vintertid har man här Sveriges största vintermarknad... Häftigt ställe, kan rekommenderas om man har vägarna förbi. Vi gick lite i slottsparken tills regnet började så det blev inte så mycket strosande denna dag.
Söndagsmiddagen avåts på faschionabla Tönnebro där vi faktiskt åt dagens som innehöll helstekt fläskfilé med potatisrösti. Inte alls så pjåkigt för att vara Tönnebro.
Hemkomst, uppackning och gonatt, tack för denna gång.

lördag 18 juli 2009

Resedagboken -Hufvudstaden dag 3

Ytterligare ett museum på N, Nedelhavsmuseum...näe M ska det ju va. Två får räcka...
Ligger lite undanskymt i en gammal banklokal vid Nybroplan vid Operan och operakällaren. Fantastiskt glastak. Spännande utställning bla med mumier och gamla sarkofager som väger 6 ton. Fanns ett café på övervåningen där man kunde sitta mellan montrar med små figurer eller varför inte en byst av Nefertiti. Har även rolig butik med allt ifrån böcker om medelhavskultur till smycken och olivtvålar.
Dagen bestod även av mycket strosande, vi hade bestämt oss för att bara ta det lugnt, så till slut hamnade vi med en glass i Kungsträdgården. Mysigt. Och varmt, vilket väder helt fantastiskt.
Kvällens middag intogs på hotellet så det blev inga bilder men vi åt lax med pepparrotsröra och avslutade med creme brulee med blåbärssorbet. Supergott.

fredag 17 juli 2009

Resedagboken -Hufvudstaden dag 2

Dagen började tidigt, frukost vid 8 på hotellet. Inte för att vi hade mycket att göra utan för att vi vid gårdagens frukost fick vänta 1 timme för att få en plats att sitta... ! tidigt är bättre, tyvärr. Vi har tagit det lugnt och strosat genom Kungsträdgården och tog en spårvagn till Djurgården. Mera strosande runt Vasamuseet, i det strålande solskenet med minst 30 grader, vi snubblade över en utställning om Titanic, där man fick följa med via sk audioguide, hörlurar och inspelad info, jätteintressant och gripande.
Sedan Nordiska museet.

Svensk historia i fyra våningar. Huset är 126,5 m långt och 24 högt. Maffigt.
Middag på stan,

naturligtvis med glassdessert.
Söder igen denna gång Pizza Hut.

torsdag 16 juli 2009

Resedagboken -Hufvudstaden dag 1

..har varit på Nationalmuseum.
Guidad tur med mycket kunnig och rolig guide där vi fick reda på konststilar genom 4 århundraden, allt ifrån en målning av Drottning Kristina till Anders Zorns Midsommardans. Sedan gick vi i 2 timmar själva.
Efter lite stärkande fika i museets café tog vi bottenvåningens utställning om form genom åren, allt ifrån stora väggbonader och silverfat till plastmuggar på 70-talet. Vi fick lov att köpa en bok om museet för att kunna komma ihåg allt. Jätteintressant.

Träffade Peter, Annica och Moa på Järntorget i Gamla Stan (vi visste att de skulle vara här) och efter lite funderande, åka av tunnelbana åt vi en jättegod middag på Söder.
Kvällen avslutades på Waynes vid Sergels torg med en kopp kaffe och en chokladbrownie, sedan till hotellet och gonatt.

tisdag 14 juli 2009

Den som gräver en grop åt andra...

Idag påbörjades projekt rensa vattenledning.
Vi har gemensamt vatten i byn (8 hushåll) via ett borrhål mitt i byn. Vattenkvaliten och trycket har inte varit det bästa under en längre period och nu skulle det undersökas var problemet låg. Under ytan naturligtvis på dryga metern djupt... ledningarna måste spolas rena så det gällde att veta var skarvarna var så man kunde gå in i plastledningen och spola rent från olika håll. Som tur är har grannen grävmaskinsfirma så det var bara att sätta skopan i backen.


Frågan var bara .. VAR? Efter lite huvudkliande så koms det fram till var kopplingarna/skarvarna borde ligga, ritningen som fanns var inte exakt utan bara i stora drag.














I samtliga 3 fall så hittade man rätt på en gång vilket är imponerande med tanke på att ledningarna grävdes ned 1986.

Först lokalisera var hålet skall göras.
Sedan hitta kopplingen/skarven och koppla på spolslangen.
Föra in slangen i vattenledningen, allt mellan 10 till 45 meter använde vi här. In med slangen tills det tar stopp (till nästa koppling)
Spola tills vattnet blir rent.
Koppla tillbaka, kolla ev läckage, på med isolering, sand över kopplingen, gräva igen hålet.
Voila, klart. Busenkelt. För den som kan, vill säga.

måndag 13 juli 2009

Semestertripp


Har bestämt resedatum för liten tripp till den Kungliga hufvudstaden.
Maken och jag gör några dagar där, liksom ifjol, då vi hade fyra dagar som gick åt till museibesök och annat. Iår ska vi ta resten... nåja inte alla men några som är intressanta. Nationalmuseum MÅSTE besökas i sommar eftersom det ska stängas för ombyggnad i 7 ÅR !!! åsså kanske det blir post- och leksaksmuseum, å en liten tur till Vasamuseet igen, åsså.... Vi använder ett sk Stockholmskort för 72 timmar. Jättesmart, 600 kr, åsså kan man åka tunnelbana, buss m.m. och entre på museer m.m. bara att visa fram kortet. Enkelt. Vi gjorde det ifjol och ska absolut göra det igen, kan rekommenderas varmt.
Vi bor på Scandic hotel Alvik, jättemysigt 13 minuter från city med tunnelbanan mot Drottningholm till. Bra pris, och lagom långt ifrån, lite knöligt med bil men annars jättebra.

måndag 6 juli 2009

Hjälpredan.. i Ljungaverk

Har varit hjälpreda idag, maken behövde hjälp (och sällskap) att plocka ned lampor från en gammal byggnad inne på ett fabriksområdet i Ljungaverk. Där har man precis spelat klart en sommarteater som handlade om en period under andra världskriget då man troligen tillverkade tungt vatten i Ljungaverk. Troligen gjordes också ett sabotage. Troligen.... spännande historia hur somhelst.
Nu är det färdigspelat och spelplatsen skall därför tömmas. Det betyder för vår del att tross, kablage och lampor ska ned från taket och fram från mörka, dammiga hörn för att snyggt och prydligt stuvas ned i lådor. Maken hade snällt utrustat mig med nya getskinnshandskar, vilket jag är tacksam för. Man kan lugnt påstå att dammet yrde, dammråttorna var i storlek sork och allt... ALLT... var insvept i damm. Tur att jag fortfarande går på hösnuvetabletter. Det hade inte funkat utan.. isch. äckligt. man håller sig så långt ifrån väggar och övriga inventarier, allt för att inte bli allt för skitig.
Nåväl till slut var allt nedplockat och instuvat i lastbilen. Lagom till kl 18 intog vi en glass i Fränsta. Sedan bar det av hemåt, skönt.

lördag 4 juli 2009

Baka liten kaka.....


...med silikon !

Jo det är sant. Naturligtvis är det inget silikon I kakan, utan kakan gräddas i en form av silikon.
Jag har precis provat min nyinköpta form och det funkar ! Var lite skeptisk vill jag lova, man har ju hört om släppalätt-material förut... men det funkar faktiskt. Otroligt.
Nu måste jag provsmaka min lättbakade chokladkaka med en kopp kaffe, inomhus,
för nu blåser det så grannens katter flyger fram över vägen, de får hålla sig i diket för att inte blåsa bort... ser lite kul ut...

Mitt förenklade receptet på kakan kommer här, jag rör ihop allt, inget extra vispande här inte... ibland tillsätter jag kaffepulver, eller kaffelikör för lite annan smak, prova dig fram

100 gr smör
100 gr blockchoklad
2 ägg
2 dl strösocker
1,75 dl vetemjöl
smält smör och choklad i micron, blanda ned resten, rör om
225 grader i ca 15 minuter
beroende på ugn, värme och tid så kan kakan bli mer eller mindre kletig i mitten

smakar gott med glass eller grädde och säsongens bär.

onsdag 1 juli 2009

Musiklyriskt program om Emil Hagström..

... ur "Visor i Tidlösa"
Hovsångerska Margareta Hallin berättar om hans liv och läser och sjunger hans dikter.

En liten turné i mellannorrland under hösten 2009.


Här är mannen det handlar om , utdrag från Wikipedia;

Emil Eugen Napoleon Hagström född 3 juli 1907 i Nylandsån i Sollefteå socken, Ångermanland och död 11 april 1970, var en svensk författare. Han genomlevde några år med ”Klarabohemerna” innan han bildade familj och slog sig ner i Österskär, Roslagen. Han brukar räknas in bland de så kallade proletärförfattarna.

Hans diktning har oftast motiv från barndomens Ådalen, skildrad i självbiografiska ”Slingerbultar”, utgiven 1953 och ”Historier från vägarna” 1962. Av hans diktsamlingar kan nämnas ”Den tanklöse spelmannen” från 1943 och ”Kistebrev ” från 1952.

Emil Hagströms dikter är natur, vemod, ett lätt tungsinne. Ett ångermanländskt tonfall och språk?

Med förord av Stig Sjödin utkom ”Dikter i urval” 1957.

Tonsättningarna av Emil Hagstöms dikter är många. Erland von Kock, Lars-Erik Larsson, Nils Gadde, Tor Bergner, Rolf Degerman samt Sollefteåsonen Ulf Melander är några av tonsättarna. Många tonsättningarna av Hagströms dikter är gjorda av Thorstein Bergman. Albumet, ”Visor i Tidlösa” med Bergmans insjungningar på skivbolaget Polydor 1971, har bidragit till att Emil Hagström dikter nått en stor publik. Albumet ”. . . oss till glädje” 1983 innehåller utöver skivan med tonsättningar ett 12-sidigt författarporträtt om skalden.





Margareta Hallin



...är damen som jag är ute och ackompanjerar just nu. För tillfället handlar det om Emil Hagström, poet född i Sollefteå 1907. Margareta läser och sjunger hans dikter som är tonsatta av Thorstein Bergman.
Vi har så roligt, det är jättehäftigt, trodde väl aldrig att jag skulle få ackompanjera en hovsångare, som bor i Kramfors, av alla ställen, men så är det. Jag har träffat Margareta tidigare, innan jag visste vem hon var, riktigt. Men så såg vi en tv-dokumentär som tog andan ur oss, snacka om röst. Vi blev lite skärrade, vad hade vi gett oss in på. Jag säger bara; Birgit Nilsson släng dig i väggen.

så här står det i Wikipedia;

Margareta Hallin född den 20 februari 1931 i Karlskoga, svensk operasångerska (koloratursopran), skådespelerska och tonsättare, professors namn 2001.
Margareta Hallin utnämndes till hovsångerska 1966.
Hon tilldelades Jussi Björlingstipendiet 1970.
Hallin tilldelades Gunn Wållgren-stipendiet 2006 med motiveringen "Margareta Hallin är en av Kungliga Operans mest lysande artister under 1900-talet. I egenskap av operasångerska, kompositör och talskådespelare framstår hon som en av det svenska kulturlivets centralgestalter."



Värmebölja

Man ska inte klaga men inte är det såå kul när det står 40 grader plus på termometern.
Det är för varmt att göra nåt och för min del funkar det inte att vara ute just nu när bönderna runtomkring slår hö. Pga värmen dammar det så min hösnuva slår bakut. Jag sitter inne, i skuggan.
Har suttit framför datorn och letat e-post adresser.
Planen är att jag och Margareta Hallin ska göra vårt program om Emil Hagström under hösten. Därför har jag precis gjort ett utskick där vi gör lite reklam för oss. Vi får se om någon nappar...

fredag 26 juni 2009

Vägarbete...

...eller vad händer i dikeskanten?
Sent på kvällen kom dessa monster förbi. Förr om åren har det varit en (1) traktor men nu skulle det minsann inte sparas på nåt. FYRA (!) maskiner efter varann. Snabbt gick det och bra blev det också. Men visst ser det lite roligt ut samtidigt som man kan fundera över kostnadsbilden, vilka har mycket pengar över? Det måste ju bli dyrare med fler maskiner eller...?
Nu måste ju en annan ut och snygga till resten på min sida av diket...!

tisdag 23 juni 2009

... we have lift off....

...bära eller brista, det har varit frågan för vår bagarstuga under några år. Markförhållandena är inte det bästa med blålera på hälleberget. Det har gjort att stugan halkat av hörnstenarna. Vi har under fjolåret börjat att gräva bort jord och lägga ned makadam samt att försiktigt höja med hjälp av domkrafter. Resultatet blev väl sådär. Det krävs mycket kraft och det hade inte våra domkrafter plus att de sjönk genom marken. Sagt och gjort, huset måste lyftas med hjälp av traktor. Maken hade med hjälp av äldsta sonen samt min far, som äger dylikt vidunder, påbörjat detta när jag kom hem ikväll. Försök ett gick väl så där. Traktorn var helt enkelt för lätt. Nu blev goda råd dyra.... skulle vi kunna få grannen Mats som har grävmaskinsfirma att hjälpa oss ?
Ring, ring, jodå det skulle nog gå bra. 10 minuter senare hade vi ytterligare en traktor på gården och som tur var, var den betydligt starkare. Försök två. Huset höjde sig med ett väldigt knak och grabbarna hävde in en ny hörnsten. Sedan skulle stugan tillbaka på stenen. Försiktigt, försiktigt... knak, knak. Jodå till slut så stod den där. Efter en snabb besiktning fastslog den församlade expertisen (!) att det vore bra om timmerstugan fick acklimatisera sig lite grann i taget. Det är nog inte så bra att höja allt på en gång. Nu kan vi dock gräva ur lite mer för att få till ett bra underlag vid nästa höjning/justering om ett år eller så. Och under tiden ser det inte så tokigt ut. Lite snett är också rakt.